Belægning af din have: hvilken flise skal du vælge?

En terrasse eller romantisk sti i din have giver det lille ekstra. Så snart du begynder at lede efter belægning til din have, er der meget, der kommer til dig. Mulighederne synes uendelige: betonfliser, vallonere, vokaler… men hvad betyder alle disse udtryk præcist? Og hvilken type havefliser vælger du, hvis du vil brolægge din have?

Havefliser eller vokaler
Groft sagt kan du opdele alle typer sten til haven i to typer: havefliser eller klinker. Havefliser har ofte en større størrelse og er velegnede til belægning af store flader. De virker lettere end vokaler, som er meget mindre. Dette gør dem mere velegnede til at skabe mønstre, som du giver variation i din have. Begge sten kan findes i forskellige materialer.

havefliser
Havefliser, også kendt som terrassefliser, kan groft opdeles i betonfliser, keramiske fliser og naturstensfliser. Forskellen ligger hovedsageligt i flisens materiale. Betonfliser er meget robuste og ofte noget tykkere. De giver et slankt look til din have. Naturstensfliser er lavet af materialer, der forekommer i naturen og passer godt til naturhaven. Keramiske fliser er meget finere og meget farveægte.

vokaler
Klinker, også kaldet brosten, er mindre og tykkere end terrassefliser. Dem kunne du i princippet også bruge til at bygge en mur. Dette adskiller dem umiddelbart fra havefliserne. Fordi de kan bære så meget vægt, kan du endda bruge dem til en indkørsel.

trommede?
Du vil snart støde på udtrykket ‘tumlesten’. Trommespil giver stenen et vintage-look. Det er altså hverken mere eller mindre end at bearbejde stenen, så den ser gammel ud.

Typer af brolæggere
Belægningssten er lavet af bagt ler. Du kan finde dem i forskellige størrelser. De mest brugte er Waal-format (20 x 5 centimeter), tykt format (20 x 6,5 centimeter) og klinkæg (20 x 10 centimeter). Sidstnævnte er mest velegnet til at lave en indkørsel.

Når du leder efter den rigtige flise til din have, er det nyttigt at vide, hvilke egenskaber stenene har. Se også på, hvad du godt kan lide, og hvad der passer til din have. De kan rådgive dig meget i enhver byggemarked! Og indtil da er du nået langt med denne grundlæggende information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.